„Druga“ strana Beča

Dragi moji,

žao mi je što se nisam dugo javila, ali, nekada nas život iznenada baci na drugu stranu i zauvek ga promeni. Sa tim dolazi i nova tema, koja, iako možda inspirisana jednom nedaćom, opet donosi i nešto što mnogi ne znaju ili nisu razmišljali o tome… kao što ni ja za svojih 10 godina u Beču nikada nisam imala potrebu da znam.

Nažalost sam,  početkom ove godine, iznenada izgubila jednu od moje dve najbitnije osobe na svetu – mog tatu. To je tuga koju ne mogu opisati, koja je od tog dana konstantno prisutna i imam osećaj da nikada neće izbledeti. Međutim, moram stisnuti zube i krenuti dalje… i nadati se da istinski postoji „onaj drugi svet“ i da ću ga jednog dana ponovo sresti. ❤

Sa smrću mog tate, došao je momenat kada ti se promeni i pogled na jedno tako „strašno“ mesto – groblje. I odjednom ti je to mesto vrlo važno – jer ti to postane prioritet – otići i posetiti, ispričati se, zapaliti sveću, pomoliti se. I onda sam se u jednom trenutku vratila u Beč i shvatila da nikada nisam bila ni na jednom groblju u Beču, a poznato mi je da se turistčki isti dosta posećuju. I tako sam se bacila u istragu, i rešila da vam podelim nekoliko mesta koje bih vam preporučila da posetite, kao što bi to učinili kada bi otišli u Pariz, London itd. 🙂 ukoliko ste raspoloženi.

Kapuzinergruft/Kaisergruft – kripta Habzburga


U samom centru Beča, u kripti „Kapuzinerkirche“ se nalaze sarkofazi i mauzoleumi tvoraca Austro-Ugarske monarhije – od čuvene Marije Terezije, sve do Sissi i poslednjeg cara Franca Jozefa.
Ovo je jako lepa turistička atrakcija, mauzoleumi su veličanstveni i poseta vredi svaki cent. 🙂 nalaze se u centru grada, malo nadomak Štefansdoma – samo „izguglajte“ ime i pronaći ćete ga vrlo jednostavno.

Katakomben Wien & Michaelergruft
katakomben-wien

Ovo je mesto na kome nisam bila, ali znam da postoji i da je podjednako popularna turistička atrakcija za posetioce Štefansdom-a ili crkve Sv. Mihaela.
Ovo su „klasične“ katakombe u kojima se da videti sve – kao na času anatomije. Barem tako izgleda na slikama.
Ovde su isto sahranjivani Habzburzi, ali i žitelji Beča prošlih vekova.

Wiener Zentralfriedhof – centralno groblje

Bečko centralno groblje je jedno od najvećih u Evropi – toliko je veliko da ima oko 12 kapija i nekoliko vrsta prevoza vode do tamo. Mene je privuklo otići i videti spomenike poznatih umetnika – Šuberta, Bramsa, Betovena i Falka.
Sa druge strane – moram vam priznati da se ovde gubi osećaj groblja kada dođete, zato što ono više liči na jedan veliki spomen park – spomenici su toliko veličanstveni i veliki, ukrašeni najlepšim žbunjem i cvećem, put je čist i miran… ali nije svaki ćošak takav, naravno. Ja sam išla ciljano do aleje velikana, zajedno sa turističkim grupama. 🙂

Friedhof St. Marx – Groblje Sankt Marks
IMG_2858

Ovo groblje je  spomen-park kao jedina relikvija doba bidermajera – i zaštićen je od strane države. Poslednje sahrane na ovom groblju su se dogodile sredinom 19. veka – pa je jedan od bivših stanara ovog groblja bio i naš veliki lingvista – Vuk Stefanović Karadžić. Pošto su Vuka sredinom prošlog veka prebacili u Beograd, njegov spomenik je i dalje tu i ima redovne posetioce.
Ako nekoga zanima gde je Vukov spomenik – neka ode do parcele 7.

Sve ostale informacije možete pronaći ovde – ako vas interesuje.

Nadam se da vas ovaj iznenadni post nije previše iznenadio. 🙂 Ali, ne zaboravite, ovo je zaista jedna dobronamerna informacija.

Puno pozdrava

T.

Advertisements

2 thoughts on “„Druga“ strana Beča

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s