Često postavljena pitanja

1. Kako da upišem fakultet u Beču?
Ovome sam posvetila nekoliko tema na mom blogu:
1. Kako se upisuju osnovne studije
2. Kako se nastavljaju već započete studije i kako se upisuju master studije
3. Kako se upisuju osnovne studije za EU državljane

2. Koliko koštaju studije na Univerzitetu u Beču?
Za non-EU državljane je trenutna cena po semestru 382,06€*, a pošto jedna godina ima dva semestra, onda je to ukupno 764,12€ godišnje.
Za EU državljane semestar košta 18,70€ do završetka 8. semestra bachelor studija ili do završetka 5. semestra master studija. Posle 8. semestra bachelora/5. semestra mastera plaćate 382,06€* po semestru.
*382,06€ = 363,36€ (cena semestra) + 18,70€ (osiguranje i članarina studentske unije)

3. Koji sve smerovi postoje na Univerzitetu u Beču?
Pogledaj ovde za sve Bachelor/diploma studije.
Pogledaj ovde za sve master/magistarske studije.
Pogledaj ovde za sve doktorske/PhD studije.
Pogledaj ovde za sve nastavničke/predavačke* studije.
*U slučaju da neko od vas želi da se obrazuje da bi postao predavač u školama, treba da upiše tzv. „Lehramtsstudium“ – studije za predavače.

4. Da li postoje osnovne i/ili master studije na engleskom jeziku? Da li postoje studije na srpskom/hrvatskom/bosanskom jeziku?
Što se tiče osnovnih studija na Univerzitetu u Beču, ne postoji nažalost nijedan smer koji je u potpunosti na engleskom jeziku; sa druge strane, postoji određeni broj master studija koje su samo na engleskom – vidi ovde.
Ne postoji nijedan državni fakultet u Beču na kome se studira na jezicima Balkana; izuzetak je slavistika koja opet ima većinu teoretskih predmeta na nemačkom jeziku.

5. Da li je zaista jedan od glavnih uslova za upis na univerzitet u Beču položen B2 ispit iz nemačkog jezika?
U 95% slučajeva da. Što se tiče osnovnih/bachelor studija na Univerzitetu u Beču, da, diploma iz nemačkog jezika je neophodna. Sa druge strane, kod nekoliko master programa (vidi 4. pitanje) nije neophodno znanje nemačkog jezika, kao ni pri upisu na master studije Ekonomskog univerziteta u Beču (koji nije sastavni deo Univerziteta u Beču), osnovne i master studije  Webster univerziteta i za upis na Diplomatsku akademiju.

6. Da li studenti imaju pravo da rade za vreme studija?
Da, imaju. Studenti sa non-EU pasošem mogu da rade do 10h nedeljno dok su na osnovnim studijama, a do 20h nedeljno dok su na master studijama. U toku letnjih meseci (juli i avgust) mogu da rade puno radno vreme Više informacija na mojoj temi ovde i ovde.
Studenti sa EU pasošem (izuzev Hrvatske) imaju prava da rade bez obzira na to da li studiraju ili ne. Hrvatski državljani imaju određena ograničenja – ako želite da pišem detaljno o poslu za EU državljane, zapratite me i ostavite komentar ispod 🙂

7. Šta se dešava ako student nema položen B2 nivo iz nemačkog jezika, a upisuje se na Univerzitet u Beču?
Za non-EU državljane: Bez panike! Ako nemate položen nemački, univerzitet vas upisuje kao vanrednog studenta i šalje vas na intenzivni kurs nemačkog jezika koji imate pravo da pohađate ukupno 4 semestra – na vama je da vidite koliko će vam dugo trebati. 🙂
Za EU državljane: nećete biti u mogućnosti da se upišete na univerzitet sve dok ne dokažete da znate nemački. Univerzitet vas neće automatski slati na kurs, već će od vas očekivati da ste jezik „unapred“ savladali.

8. Da li ja mogu da pratim predavanja dok sam na kursu jezika?
Fizički da, ali nemate pravo da prijavite predavanja i polažete ispit dokle god ste vanredni student ili niste upisani na fakultet. Naravno da vi možete da odete do profesora i zamolite ga da radite ispit, a da vam on upiše ocenu kada vi postanete redovan student i prijavite to predavanje, međutim, nisu svi spremni na to, pogotovo ne oni profesori koji imaju 100+ studenata na predavanjima.

9. Gde sve mogu da pronađem dobar smeštaj u Beču?
Postoje brojni domovi, sobe u stanovima i stanovi, a ono što vam se lično najviše dopada (i šta finansijski možete da podnesete) ćete uvek tražiti i odabrati prvo.
Ovde imate više informacija o tome.

10. Koliko mi novca treba za lagodan život u Beču?
Ja uvek kažem – da se lepo razbaškariš i da ti bude fino, treba ti 1000€ mesečno. Međutim, neki minimalac leži oko 700-800€. Više sam pisala o tome ovde.

11. Smer koji ja želim da upišem ima prijemni ispit! Gde mogu da se informišem o tome?
Sve informacije o prijemnom ispitu u najsitnije detalje imate ovde. U ovo ne spadaju prijemni za medicinu, veterinu i sve umetnicke fakultete zato sto oni imaju posebne uslove koje možete pronaći na njihovom sajtu.

12. Ja još nisam položio B2 iz nemačkog jezika, a moram da polažem prijemni ispit. Kako da to postignem?
Za prijavu prijemnog ispita vam je obavezno predati položenu diplomu iz nemačkog jezika. Imate više mogućnosti, kao npr.: da se spremite ranije za B2 ispit iz nemačkog (da izađete na OSD/EPD/Goethe ispit najkasnije do aprila, tako da do maja imate dokument) ili da jednostavno učite jezik od kuće… ili, kao najduža i najlakša okolnost, da učite nemački 3 semestra (ako počnete u oktobru) i dobijete diplomu u martu. 🙂

13. Da li mogu da upišem više smerova ili još jedan smer dok studiram na Univerzitetu u Beču?
Za non-EU studente: Onaj smer koji ste upisali kod kuće morate da upišete i u Beču; u slučaju da se radi o sličnosti smera kojeg nema kod nas (a ovde ima), primiće vas. Primera radi: neko ko je upisao informatiku u Srbiji/Bosni/Makedoniji/Crnoj Gori može da upiše ekonomsku informatiku u Beču.
Kada na vašem primarnom smeru budete imali više od 30ECTS, stičete pravo da upišete još jedan smer.
Za EU studente: Možete.

14. Da li mogu da radim dok idem na kurs jezika?
Da. Detalji na pitanju br. 6 (za non-EU studente i hrvatske državljane).

15. Da li mogu da se upisem na Univerzitet u Becu bez prethodno upisanog fakulteta kod kuce?
Non-EU studenti: Ne.
EU studenti: Da.

16. Da li mogu da se upisem na Univerzitet u Becu ako sam se upisao kao samofinansirajuci redovan student na univerzitetu kod kuce?
Mozes.

17. Da li mogu da pocnem da studiram bez zavrsene studentske vize?
Mozes, samo nemoj da preteras; od datuma kada si dosao u Austriju imas 3 meseca vremena da podneses zahtev za vizu.

18. Da li postoji starosno ogranicenje prilikom upisa na bilo koji fakultet u Becu?
Ne postoji – da li imao 18, 38 ili 78 godina, imas pravo da upises fakultet dokle god imas svu potrebnu dokumentaciju 🙂

19. Da li je vazan prosek ocena iz srednje skole ili sa mature pri upisu na Univerzitet u Becu?
Nije.

20. Kako da znam da li moj fakultet kod kuce priznaju u Austriji?
Pronadji svoj fakultet na ovom sajtu: http://anabin.kmk.org
Ides na „Suchen“, odaberes drzavu i grad i potrazis. H+ znaci da priznaju, a H- da ne priznaju

21. Da li, kada upisem kurs jezika, placam i kurs i semestar ili samo kurs?
Samo kurs i ÖH clanarinu.

Advertisements

29 thoughts on “Često postavljena pitanja

 1. Hej! Zanima me nešto više o pitanju broj 6. odnosno 14.
  Studiram u Zagrebu i imam redovna studentska prava. Ljeto planiram provesti u Beču na tečaju njemačkog na Uni Wien. Da li moja studentska prava vrijede u Austriji i imam li ja tamo status studenta? Htjela bi naći nekakav studentski poslić, čisto da se više krećem među ljudima i bolje naučim jezik na taj način.
  Hvala na odgovoru! 🙂

 2. Da li Eu (hrvatski)državljani mogu dobiti radnu dozvolu na puno radno vrijeme tijekom ljeta?

 3. Pozdrav, Tinea.
  Privodim svoj upis kraju, pa tako i
  pitanjima, tako da ću ti dosađivat još ovaj put, ali bih voljela biti sigurna prije nego pošaljem dokumente.
  Kopirala sam diplomu i svjedodžbu i ovjerila ih u općini, odnijela ih kod tumača i sad čekam prijevode. Da li nakon što dobijem prijevode moram na to sve uraditi još i nadovjeru (apostille pečatom) i onda poslati, ili je dovoljna samo ova obična ovjera i prijevodi? (upisujem se na Uni Wien).
  I da li moram ovjeriti i kopiju putovnice?
  🙂

 4. Pozdrav Tinea!Ja sam maturant gimnazije u Podgorici i citao sam tvoj blog i sasvim sam upoznat sa svim. Ja cu poslati dokumenta pocetkom jula za Bec, ali polaganje Goethea u Beogradu mi je krajem avgusta. Mogu li ja cim dodjem u Bec njima predati polozen B2/2 da bih bio redovan student? Hvala.

 5. Zdravo 🙂 Posto sam dobila mail sa fakulteta da trebam raditi prijemni ispit i potrebno je online da se prijavim do 31.7.2015., a najprije trebam da ucim jezik godinu dana, pa me zanima da li uopce sad online prijavljujem prijemni ispit da me imaju u sistemu ili tek naredne godine kad polozim jezik? Procitala sam da ne trebam sad prijavljivati, ali da ipak provjerim da se nije nesto promijenilo. Hvalaaa

 6. Zdravo! Moja situacija se sledeca i jedini izlaz imam ovde 🙂
  Ja sam aplicirao sa „business informatics“ na Uni wien, a studiram ekonomiju u srbiji, nemam jezik i zanima me da li je to izvodljivo? jer kada sam popunjavao online prijavu to mi je stojalo kao ponudjeno da sam mogao da apliciram, da li mogu sa ekonomijom na tom smeru ? I kako se radi taj prijemni ako nemamo jezik, da li se ide na kurs ili mora odmah da se polaze? I ako moze da se ide prvo na kurs pa na prijemnom da li se ponovo aplicira za fax naredne godine? i da li to sa sobom povlaci da i u toj godini mora da se bude redovan student u maticnoj drzavi, kako je izvodljivo? i jos jedna stvar, ja sam 2 jula ovde god predao dokumentaciju a rok za ekonomiju je bio do 15 maja, ali moja logika da to meni nije bitno jer nemam jezik pa me ne vezuje ove god za taj prijemni. Sta da mislim? Jer mi i dalje ne javljaju da li imam sanse? Hvala unapred !

 7. Imam nekoliko pitanja. Da li moram biti upisan na fakultet u zemlji čiji sam državljanin (BiH) ili to može biti neka druga (Srbija)? Da li je istina da je od nedavno neophodno da svi non EU studenti koji dolaze da studiraju u Beč moraju imati položen B2/2 nivo jezika? Da li mogu prilikom upisa na univerzitet, odnosno prilikom predaje dokumenata ostaviti adresu u Beču? Hvala…

  • 1. mozes koje god drzavljanstvo zelis
   2. koliko ja znam, i dalje je isto kao i pre
   3. mozes 🙂

 8. Zdravo Tinea! Imam jedno pitanje pa ako bi mogla da mi pomognes 🙂 nasao sam dom od novembra, a predavanja mi pocinju sredinom oktobra, sada ne znam da li ja mogu da krenem na predavanja odmah (imam kod koga da spavam pre doma, ali ta osoba ne moze da me prijavi) ili tek u novembru posto me zbunjuje ono sto si napisala da mora u roku od 3 dana da se preda za meldezettel. Ili ja mozda mogu sa ugovorom od doma da dobijem meldezettel vec u oktobru?
  Unapred hvala!

 9. Pozdrav Tinea 🙂
  Studiram na privatnoj visokoj poslovnoj koja je akreditovana, smer Ekonomija (u pitanju su osnovne akademske studije 240 ESPB) a hteo bih da upišem master u Beču. E sad moje pitanje je da li je moguce da upišem tamo master i koji su uslovi, tj. kako mi priznaju ovu školu tamo? Jer bih upisao ovde kurs nemačkog, i zbog toga mi je bitno da znam da li može ili ne.
  Unapred zahvalan 🙂

 10. Zdravo Tinea.
  Hrvatski sam državljanin, i želio bih imati pogodnosti koje dođu sa tim ( EU državljanstvom), no srednju školu završavam u Bosni i Hercegovini. Da li će to onemogućiti moju namjeru da se prijavim kao EU državljanin sa Hrvatskim papirima?
  Unaprijed zahvaljujem!! 🙂

 11. Tinea,
  Divno od tebe sto pomazes ljudima i nudis korisne informacije ovako pregledno napisane!
  Verujem da te salecu sa svih strana sa pitanjima..Ali se nadam tvom odgovoru ..
  Zanima me da li kada se upises bez da znas imalo nemacki se mozes sam spremati u nemackoj ili moras ici na neki od njihovih kurseva(250e mesecno nije malo)..
  Sta se desi ako ne naucis nemacki dovoljno za 4 semestra?
  Da li moras imati na racunu dokaz nekog novca ili te ne proveravaju.za to?
  Hvala unapred!

  • Draga Marija,
   nazalost propustim vrlo cesto komentare citatelja tako da ti sa zakasnjenjem odgovaram.
   1. Ako ne naucis nemacki za 4 semestra, neces imati pravo da produzis vizu, sto znaci, moras da se vratis nazad.
   2. Moras imati novac – sve o tome imas na blog postu o birokratiji 🙂

 12. Zaboravih da pitam u prethodnom emailu, postoji li sansa dobiti neku stipendiju od Austrije ili koga vec?
  Finansijska situacija mi je losa i ispunjavam sve uslove studiranja sem toga da sam u mogucnosti izdvojiti toliko novca pa gledam kako bih mogla da se uklopim

 13. Zdravo! Zelim da upisem WU, medjutim zaista me plasi jer dosta ljudi prica kako je pretezak, i kako je tesko preci STEOP fazu. Koliko je to zaista tacno, i koliko su fakulteti u Becu tezi ili laksi u odnosu na nase fakultete? 😊

  • WU je zahtevan, istina. Ali nije nemoguce zavrsiti ga:)
   Ovde su fakulteti dosta pravicniji, koliko naucis toliko i dobijes visoku ocenu – nema bespotrebnog padanja 🙂

 14. Zdravo,nisu mi bas jasni ovi dijelovi upisa.Naime,zelim da upisem u svojoj zemlji Pedagoski fakultet(Vaspitac ili razrednu nastavu) jos sam u nedoumici.Medjutim,nije mi jasno koji smijer trebam jasno da navedem kada se prebacim u Bec. Da li ja mogu da „konkurisem“ za ovaj „Lehramtsstudium“. Tacnije nije mi jasno da li uopste imam pravo da konkurisem za to ? Ako mozes malo detaljnije da mi objasnis.Hvala. 🙂

 15. Zdravo Tinea,
  imam par pitanja i bila bih ti veoma zahvalna, ako bi mogla da mi odgovoris. 🙂
  Student sam 4.godine germanistike u Beogradu i zelela bih da studije nastavim u Becu.
  Kontaktirala sam Univerzitet,ali nisu mi bas bili od pomoci.
  Zanima me da li moram imati dokaz o poznavanju jezika, s obzirom da ga studiram.
  I da li je potrebno slati diplomu i svedocanstva iz srednje skole ili samo potvrdu o studiranju.
  Hvala ti unapred.

  • 1. da, moras im dokazati, ako ne diplomo, onda uverenjem sa fakulteta 🙂
   2. svi detalji oko dokumentacije imas na temi „uslovi za upis“

 16. Da li jos uvek postoji mogucnost besplatnog studiranja u Becu za gradjane koji su rodjeni na teritoriji Vojvodine?

 17. Zdravo Tinea, Molim te treba mi odgovor!
  Dali vanredni studenti na Pedagoska Skola u Becu koji imaju Dauerafenthaltstitiel-EU placaju skolarina kada imaju razlika Ispita da polazu zbog Nostrifikacije Diplome za Volkschullehrerin?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s